Hulp bij het oplossen van jouw datavraagstuk? DALI!

  1. Homepage
  2. Geen onderdeel van een categorie
  3. Hulp bij het oplossen van jouw datavraagstuk? DALI!
Hulp bij het oplossen van jouw datavraagstuk? DALI!

Hulp bij het oplossen van jouw datavraagstuk? DALI!

Logistieke ketens worden steeds ingewikkelder. Als ondernemer moet je hoe dan ook goed en snel kunnen inspringen op veranderingen in onderdelen van je productieproces. Maar hoe doe je dat? De oplossing: goed databeheer! DALI (oftewel Datascience voor Logistieke Innovatie) moet daarbij gaan helpen. In dit proefproject zijn data- en softwarespecialisten, studenten en een twintigtal Brabantse bedrijven op zoek naar nieuwe toepassingen van software en algoritmes, om processen in de logistiek en supply chains efficiënter te maken. En ze kunnen ook helpen jouw logistieke vraagstuk(ken) op te lossen!

Veeleisende klanten, verkorting van de productlevenscyclus, verschuiving van ketens (o.a. meer direct aan huis), hybride ketens (steeds meer verschillende kanalen) en vergaande globalisering: het zijn allemaal zaken die je logistieke keten complexer maken. Maar denk ook aan de impact van actuele vraagstukken zoals stikstof, CO2 en voedselveiligheid. Goed databeheer kan je helpen eventuele aanpassingen goed en snel door te voeren.  Niet terugkijkend, zoals nu vaak gebeurt, maar door data in te zetten voor slimmere samenwerking, betere voorspellingen, combineren van databronnen voor specifiekere inzichten en mogelijk zelfs nieuwe business.

Voorbeelden

Denk bijvoorbeeld aan weersvoorspellingen. De verkoop van bepaalde producten hangt daar nauw mee samen. Als software en algoritmes dit vooraf incalculeren, kun je beter anticiperen. Ook planning van workload kan nauwkeuriger met gebruikmaking van input uit de praktijk. Een transportbedrijf met chauffeurs her en der in Europa kan met algoritmes veel nauwkeuriger open rij- en rusttijden koppelen aan uit te voeren ritten.

Hoe pak je dat aan?

Klinkt simpel, maar hoe pak je dat aan? Als bedrijf beschik je over enorm veel data, maar toepassen is vaak nog lastig. Big data, blockchain, data scientist, smart contracts; om maar wat termen te noemen. Waar moet je beginnen? Simpel: stap voor stap. Zelfs met small data kun je fantastische dingen doen en er zijn al veel technieken (kant en klaar) beschikbaar. Het is een kwestie van vertalen en toepassen met een focus die bij je bedrijf past.

Hulp voor bedrijven met data-vraagstukken

Het proefproject DALI gaat bedrijven met data-vraagstukken helpen. Het is een initiatief van Logistics community Brabant (LCB), Rewin en Midpoint Brabant. Deelnemende bedrijven dienen een eigen casus in. Hoger liggend doel is om te komen tot nieuwe toepasbare bedrijfsmodellen rondom Supply Chain Management waarvan iedereen kan profiteren. Deze nieuwe kennis kan daarna worden ‘vertaald’ naar het bedrijfsleven en onderwijs. De komende jaren worden Brabantse bedrijven uitgenodigd om kennis te maken met de resultaten en die waar mogelijk  toe te passen in de eigen bedrijfsstructuur.

DALI en Logistics Community Brabant

DALI vertegenwoordigt met dit project ook nog eens de doelstelling van Logistics Community Brabant; het bij elkaar brengen van Ondernemers, Onderwijs, Overheid en Onderzoek om samen te komen tot logistieke innovaties in Noord-Brabant voor vandaag en morgen. Naast het thema Network Complexity, waarbinnen het project DALI valt, werkt LCB nog rondom 5 andere thema’s: Zorglogistiek, Events, de Leefbare Stad, Multimodaal en Smart Industry. Allemaal vraaggestuurde onderwerpen vanuit het logistieke hart van Noord-Brabant.

Een oplossing voor jouw logistieke vraagstuk?

Heb je ook logistieke vraagstukken? Door middel van stage- of afstudeertrajecten met studenten van de 4 Brabantse kennisinstellingen of eigen deelname in één van de LCB-thema’s, kun je zelf bijdragen aan innovaties voor de toekomst. Kijk voor meer info en contactgegevens op:

www.logisticscommunitybrabant.nl of bekijk de flyer