Robotica in de logistiek: hype of blijvertje?

  1. Homepage
  2. Geen onderdeel van een categorie
  3. Robotica in de logistiek: hype of blijvertje?
Robotica in de logistiek: hype of blijvertje?

Robotica in de logistiek: hype of blijvertje?

Autonome voertuigen die pallets verplaatsen, robots als orderpick hulp, drones die voorraden kunnen inventariseren; het zijn maar een paar voorbeelden van robotisering in de logistiek. Geen science fiction meer, want wereldwijd worden de nieuwste technologische ontwikkelingen inmiddels al door tal van ondernemers uitgetest. Geweldig, want robots bieden volop kansen om de logistieke keten te optimaliseren, is de overtuiging van sommige experts. Maar aan de andere kant zijn er ook sceptici die ervan overtuigd zijn dat het een ontwikkeling is die hooguit bedreigingen biedt, of slechts een kortstondige trend is. Wat moeten ondernemers die afhankelijk zijn van logistiek vinden van robotica?

Voor Iwan de Waard is het duidelijk: als ondernemer doe je er slim aan om je te verdiepen in de technologische ontwikkelingen en robotica minimaal een kans te geven. Hij is directeur van ExRobotics, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van robotica en van ImProvia (bureau gespecialiseerd in infra, energie en hightech), plus lid van de Economic Board West-Brabant. Hij gelooft er in elk geval heilig in. “Ik denk dat we ons in een nieuwe fase van technologische ontwikkelingen bevinden. Zeg maar de industriële revolutie 4.0”, legt hij uit. “Computer processors hebben op dit moment al de hersencapaciteit van 1 muis. Maar ik verwacht dat we binnen zes jaar een ontwerp kunnen ontwikkelen met evenveel ‘hersencapaciteit’ als de mens. En dat biedt natuurlijk enorme mogelijkheden.”

“Maak je niet druk”

“Ik snap dat er mensen zijn die bang zijn dat deze ontwikkeling vooral banen gaat kosten. Mijn reactie is dan: maak je niet druk, deze discussie voerden we ook toen de computer z’n intrede deed, en ten tijde van de industriële revolutie, twee eeuwen geleden. Het kan inderdaad zijn dat sommige functies verdwijnen, maar daar komen dan weer andere voor in de plaats. En bovendien: vergrijzing en gebrek aan gekwalificeerd personeel zorgen voor krapte op de arbeidsmarkt. Daar kan robotisering een oplossing voor bieden.”

“Robots bieden ook bijzondere kansen en mogelijkheden. Ik denk bijvoorbeeld dat Shell Moerdijk de kans op een onopgemerkte lekkage van gevaarlijke stoffen aanzienlijk kan verkleinen door een robot de metingen te laten doen tijdens de inspectierondes. En niet de mens”,

“De boot gemist”

“Mijn beeld van logistiek in deze regio? Logistiek staat er natuurlijk goed op in West-Brabant, met dank ook aan de ligging. Maar ik zie wel dat automatisering in de logistieke keten nog vrij traditioneel is. Wat dat betreft moeten ondernemers uitkijken dat ze straks niet achterlopen. Kijk naar andere branches waarin planning ook een belangrijke rol speelt, zoals de restaurateurs. Die hebben de boot gemist toen het reserveren steeds meer geautomatiseerd werd en daar speciale apps voor werden ontwikkeld door wiz kids uit Silicon Valley. Nu klagen ze dat ze 30% moeten afdragen aan die app-ontwikkelaars. Maar als de restaurantbranche dit zelf had gedaan was dat helemaal niet nodig geweest. De branchevereniging zou dit bijvoorbeeld kunnen doen, zodat straks niet een substantieel van de opbrengsten moet worden afgedragen aan het buitenland.”

“Ik adviseer ondernemers dan ook om de oogkleppen wat wijder te zetten en deze nieuwe technologieën een kans te geven. Verdiep je erin, en kijk wat het mogelijk voor jouw bedrijfsproces kan betekenen.”

2 tips van Iwan de Waard:

  1. Bezoek technologieseminars buiten je branche. Prima om zo’n seminar in je eigen sector bij te wonen, maar door juist ergens anders aan te schuiven verbreed je je blik pas echt;

  2. Ga eens op een universiteit kijken wat er allemaal ‘verkrijgbaar’ is. De Technische Universiteit Eindhoven bijvoorbeeld, heeft een hele afdeling Robotica Research.


Amazon maakte een filmpje over hoe het bedrijf robots al in het logistieke bedrijfsproces implementeert:

https://www.youtube.com/watch?v=HSA5Bq-1fU4