Welkom in de Stelling van Willemstad!

  1. Homepage
  2. Geen onderdeel van een categorie
  3. Welkom in de Stelling van Willemstad!
Welkom in de Stelling van Willemstad!

Welkom in de Stelling van Willemstad!

De zeearmen verdedigen die toegang boden tot Holland. Dát was voor honderden jaren de taak van de Stelling van Willemstad. Met vijf forten en twee vestingsteden domineert deze stelling nog altijd een groot deel van onze gemeente. Niet militair, wel toeristisch. Als onderdeel van de Zuiderwaterlinie biedt dit historisch erfgoed vele kansen, ook voor u als ondernemer.

Zuiderwaterlinie


Frontlinie, bufferzone én slagveld. Eeuwenlange veranderden machtsstrijden het Brabantse landschap in een bijna permanent strijdtoneel. Uit angst voor de vijand liet de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de landsverdediging in het Zuiden te verstevigen met als resultaat de Zuiderwaterlinie. Die bestaat uit vijf stellingen met in totaal elf vestingsteden, verdeeld van Bergen op Zoom tot Grave.

Gezien onze strategische ligging maakt gemeente Moerdijk actief onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie. De Mars van Dinteloord naar Zevenbergen, de Sprong op Fort Sabina, diverse fiets- en wandelroutes en de verbouwing van het Mauritshuis. Al deze activiteiten en ontwikkelingen komen, of kwamen, voort uit de samenwerkende Alliantie Zuiderwaterlinie.

Alliantie Zuiderwaterlinie


De Alliantie Zuiderwaterlinie werkt hard om de Zuiderwaterlinie op de kaart te zetten als een sterke toeristische regio. Dat biedt ook kansen voor u als ondernemer. Speciale arrangementen, speciale producten of thematische routes. Diverse ondernemers koppelden hun producten aan de Zuiderwaterlinie, of een specifieke stelling, en timmeren daarmee hard aan de weg.

Mede daarom werkt de alliantie graag samen met lokale toeristisch-recreatieve ondernemers. Vanuit de Zuiderwaterlinie staat medewerker productontwikkeling Karlijn van Huet dagelijks voor u klaar. Heeft u vragen of wilt u een concreet voorstel doen? Mail haar dan zeker via karlijn@zuiderwaterlinie.nl Ook kan mevrouw Van Huet u meer vertellen over al gerealiseerde producten in samenwerking met de alliantie.

Bezoekerscentrum Mauritshuis


Ook als gemeente zelf werken we hard aan onze stelling. Komende winter wordt het Mauritshuis omgevormd tot een multifunctioneel bezoekerscentrum en monumentale pand haar deuren van 1 oktober 2019 tot en met 31 januari 2020. Tijdens de vestingstedendagen op 5 en 6 oktober is het Mauritshuis wel open. Naast noodzakelijke verbeteringen, zoals het plaatsen van een lift, zal het Mauritshuis worden ingericht met eigentijdse, interactieve tentoonstellingen.

Bezoekers kunnen zo de verhalen van de Stelling van Willemstad, de Zuiderwaterlinie, Willemstad en natuurlijk het Mauritshuis zelf beleven. Hiermee krijgt het Mauritshuis een belangrijke toeristische functie die naar verwachting meer bezoekers naar het Mauritshuis trekt en bezoekers verleidt om de rest van de Stelling van Willemstad te bezoeken. Het Mauritshuis blijft natuurlijk een karakteristieke trouw- en vergaderlocatie.

Aan de slag?


Zelf aan de slag met de Zuiderwaterlinie? Bezoek de website van de alliantie en ontdek alle mogelijkheden voor u als ondernemer.